lublin i okolice - informacje

Po zmianie władzy w mieście ze stanowiska rezygnuje dyrektor ośrodka kultury

Po zmianie władzy w mieście ze stanowiska rezygnuje dyrektor ośrodka kultury. Jerzy Rębek z PiS oddaje stery w ręce Jakuba Jakubowskiego.

Wybory samorządowe przyniosły zmianę na stanowisku burmistrza w Radzyniu Podlaskim. Dotychczasowy burmistrz Jerzy Rębek z PiS przegrał z kandydatem Koalicji Obywatelskiej - Jakubem Jakubowskim. W związku z tym, nastąpiły również zmiany personalne w radzyńskich instytucjach.

Jedną z pierwszych decyzji nowego burmistrza było odwołanie Jerzego Rębka ze stanowiska dyrektora Radzyńskiego Ośrodka Kultury. Rębek pełnił tę funkcję od 2015 roku, a jego kadencja miała trwać do 2023 roku. Jednak po przegranych wyborach, postanowił zrezygnować z zajmowanego stanowiska.

Decyzja Rębka o rezygnacji z funkcji dyrektora ośrodka kultury nie jest zaskoczeniem. Jeszcze przed wyborami, w mediach pojawiały się informacje o napiętych stosunkach między burmistrzem a dyrektorem. Według niektórych informacji, Rębek miał również problemy z zarządzaniem ośrodkiem i jego finansami.

Wraz z rezygnacją dyrektora, zniknął również oficjalny profil Radzyńskiego Ośrodka Kultury na Facebooku. Wcześniej, na stronie pojawiło się oświadczenie, że w związku ze zmianą władzy, profil zostanie zamknięty. Nie jest jasne, czy decyzja o zamknięciu profilu została podjęta przez samego dyrektora, czy też została narzucona przez nowe władze miasta.

Nowym dyrektorem Radzyńskiego Ośrodka Kultury został Jakub Jakubowski - były dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej. Jakubowski jest również aktywnym działaczem Koalicji Obywatelskiej, a jego kandydatura na stanowisko dyrektora ośrodka była popierana przez burmistrza.

Nowy dyrektor już rozpoczął swoją pracę w ośrodku kultury w Radzyniu Podlaskim. W mediach pojawiają się informacje, że wraz z nowym dyrektorem, w ośrodku zaszły zmiany personalne. Jak będzie wyglądać praca ośrodka pod nowym kierownictwem, przekonamy się w najbliższych miesiącach.

Zmiana władzy w Radzyniu Podlaskim przyniosła również zmiany w wielu innych instytucjach i urzędach miasta. Decyzje nowego burmistrza budzą sporo emocji i kontrowersji wśród mieszkańców. Część z nich wyraża zadowolenie z nowego kierownictwa, a część jest rozczarowana odejściem dotychczasowych urzędników.

Jak będzie wyglądać przyszłość Radzynia Podlaskiego pod rządami nowych władz, czas pokaże. Jedno jest pewne - zmiany już się dokonują, a ich efekty będą widoczne w najbliższym czasie.

Opublikowano: 02 maja 2024